Zelite da zivite u Kanadi? Ovo su NAJTRAZENIJA ZANIMANJA i tacna PROCEDURA za prijavu: Sve gotovo za 6 meseci!

12.10.2018   16:21   srbijadanas.com Zelite da zivite u Kanadi? Ovo su NAJTRAZENIJA ZANIMANJA i tacna PROCEDURA za prijavu: Sve gotovo za 6 meseci!

Kanada ce tokom naredne godine otvoriti vrata za cak 300.000 ekonomskih migranata, jer je ta severnoamericka zemlja u stalnoj potrazi za hiljadama kvalifikovanih radnika, a narocito se traze pojedine profesije.

Ta zemlja ima brz sistem za useljenje koji nazivaju ''Ekspres ulazak'' (Express Entry) i to je verovatno najbrzi nacin da kvalifikovani radnici iz inostranstva pocnu zivot i rad u Kanadi. Kanadska vlada preuzela je obavezu da celi proces useljenja mora biti gotov za 6 meseci.

Sve prijave za Express Entry program boduju se tako da se procenjuju vestine, iskustvo, znanje jezika i obrazovanje svakog ko se prijavi, te se onda svi prijavljeni rangiraju prema broju bodova. Oni s najvise bodova dobiju poziv i nudi im se stalni boravak.

Ovaj program postoji od 2015. godine, a prema aktuelnim statistikama, poziv za stalni boravak najcesce su dobijali kandidati iz ovih profesija:

10.Strucnjaci za finansije i ulaganja

9. Revizori i racunovodje

8. Graficki dizajneri i ilustratori

7. Kvalifikovani radnici u maloprodaji

6. Univerzitetski profesori i predavaci

5. Programeri i developeri

4. Softverski inzenjeri

3. Konsultanti i analiticari informacijskih sistema

2. Kuvari

1. Kvalifikovani radnici u ugostiteljstvu

Kanada

U Kanadu se poslednjih godina doseljava rekordan broj ljudi, prosecno oko 250.000 godisnje. To i ne treba da cudi buduci da je sa visokim prihodina po glavi stanovnika Kanada jedna od najbogatijih zemalja. Bruto nacionalni prihod iznosi 29.500 evra, a ocekivani zivotni vek je 81,5 godina.

Za zivot u Kanadi vazi da je veoma skup, ali je standard visok, pa se cak i uz manje placene poslove moze ustedeti dosta novca. I sami Kanadjani pokusavaju da se povezu sa ljudima iz svoje branse, pa je to vazno i za doseljenike, a za pocetak vam moze pomoci i dobra preporuka vaseg poslednjeg poslodavca.

Diplome fakulteta, visih i srednjih skola morate da nostrifikujete. Za to je potrebna originalna diploma i overena potvrda iz obrazovne institucije, sve prevedeno kod ovlascenog prevodioca. Na osnovu tih dokumenata, institucije u Kanadi procenjuju koji je kanadski ekvivalent tom zvanju i to zvanje se dobija nakon nostrifikacije.

Vas zahtev da dodjete u Kanadu kao kvalifikovani radnik ce se ocenjivati po sest faktora selekcije i po bodovnom sistemu.

Sest faktora selekcije su:

1. Vase obrazovanje

2. Vase poznavanje engleskog i/ili francuskog jezika, dva zvanicna jezika Kanade

3. Iskustvo

4. Godine starosti

5. Da li ste ugovorili zaposlenje u Kanadi

6. Vasa prilagodljivost

Za vise kvalifikovane radnike podrazumeva se dobro poznavanje engleskog ili francuskog, dok je za nize kvalifikovane radnike dovoljno i osnovno poznavanje.

Kanada

Postupak za dobijanje radne dozvole pocinje inicijativom poslodavca iz Kanade koji obezbedjuje formalnu ponudu za posao, overenu od strane kanadskog biroa rada. Na osnovu prijave koju je podneo poslodavac, biro rada ispituje prvo osnovanost zahteva i mogucnost zaposljavanja domacih radnika (kanadskih drzavljana i stalnih stanovnika) za trazeni posao. Ta provera, odnosno istrazivanje trzista radne snage u Kanadi, traje nekoliko nedelja. Za dobijanje radne dozvole potrebna je pismena ponuda poslodavca, dokaz da ispunjavate uslove (o obrazovanju ili radnom iskustvu) i pozitivno misljenje biroa rada.

Postupak za useljenicku i radnu vizu, u redovnim i posebnim programima, prolazi kroz cetiri faze. Dve su strucne i rec je o usaglasavanju sa zakonskim uslovima. Druge dve faze su medicinski pregledi i bezbednosne provere. Pravo da se aplicira za kanadsko drzavljanstvo stice se nakon tri godine stalnog boravka u Kanadi. Polaze se i ispit za drzavljanstvo.

 


Kanadadrzavljanstvoposao u kanadimigrantiexpress entry programViza

Tagovi


0 komentara

Komentari






Slican sadrzaj